A kasmírgyapjú minősége

Szerző: Okt 23, 2012 Kategória: Alapvető információ | nincs kommentár

A pashmina kendők (és más kasmírtermékek) két tényező miatt értékesek – mivel kézzel készítik őket és különleges anyaguk miatt, amely nem más, mint a kasmírgyapjú.
A kasmírgyapjút kasmírrostok alkotják, melyeket a kasmírkecskék szőréből nyernek.
A kasmírkecskék a nagyon hideg, száraz himalájai területeken élnek, magas tengerszint feletti magasságban levő fennsíkokon.

A kasmíröltözékek elkészítéséhez csak a legminőségibb és legpuhább rostok kerülnek felhasználásra, melyek a kasmírkecskék ágyéktáján találhatók. A rostokat az ottlakók nyáron gyűjtik össze, amikor az állatok alacsonyabb tengerszint feletti magasságra ereszkednek. Amikor különböző fákhoz és sziklákhoz dörgölőznek, leválik róluk a gyapjú, de a rostok nagy részét mégis a fent említett módon, a kasmírkecskék ágyéktájáról, kifésüléssel nyerik.

Az egész világon nagyjából 100 millió kasmírkecske él. Első olvasásra talán soknak tűnhet, ámde minden egyes kecskéből csupán nagyon kis mennyiségű minőségi rost nyerhető – évente maximum 150 gramm, bár a hím állatoknál ez valamivel több.

A kecskék vagy fehérek vagy feketék, de kedvezőbb tulajdonságai miatt a fehér színűt részesítik előnyben. Érdekes továbbá, hogy ezeket a kecskéket már Európába is betelepítették, sőt, Szlovákiában is élnek. A teljesen ellenkező természeti feltételek következtében azonban szőrük egyáltalán nem olyan minőségű, mint a himalájai kasmírkecskéké.

Évente tehát csupán 7000 tonna kasmír nyerhető, amely a világpiac keresletére nézve elég kevés. Épp ezért ilyen magas a kasmír ára. Az elmúlt években a kasmír ára egyre csak nőtt, és a következő években is sajnos árnövekedésre számíthatunk. Ezért jelentek meg az interneten különféle cikkek, melyek összehasonlítják a kasmírba (kasmíröltözetbe)  való befektetést az aranyba való befektetéssel.

A különlegesen puha kasmírrostok a kasmírtermékeket a legjobb tulajdonságokkal ruházzák fel – elég egyetlen egyszer megérintenie a kasmírt, bőre azonnal behódol puhaságának. Egy másik, nagyon fontos tulajdonsága, hogy melegít. A kasmírgyapjú 6-8-szor melegebb, mint a klasszikus juhgyapjú! Melegben pedig, hőszabályozó készségének köszönhetően a kasmír épp ellenkezőleg, hűsíteni fogja Önt és így kellemesen érezheti magát.

Kommentár hozzáadása

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *