Hogyan gondoskodjak a pashmina kendőről?

Szerző: Okt 23, 2012 Kategória: Ápolás | nincs kommentár

A kasmírtermékek minőségi anyaguknak köszönhetően a megfelelő gondoskodás mellett évek múltán sem fakulnak ki és megőrzik formájukat – vadonat újnak néznek ki.
Óvatosan kell bánni velük.

Néha megeshet, hogy egy bárban vagy étteremben a pashmina kendő különféle szagokat szív magába, például cigarettafüstöt. Nem kell azonnal kimosnia. Előnyösebb, ha inkább a friss levegőn kiszellőzteti. De ha a pashmina kendő bepiszkolódik, ajánljuk, hogy kézzel mossa ki,
hidegebb vagy langyos vízben.

A kasmír egy nagyon finom textília, így a megfelelő gondoskodás nélkül a kasmírtermékekben visszafordíthatatlan károk keletkezhetnek vagy tönkremehetnek.

A pashmina kendőt sose mossa 20 °C foknál magasabb hőmérsékleten.
Csupán ezen a hőmérsékleten őrzi meg formáját, nem ugrik össze és nem bolyhosodik.
A pashmina kendő automata mosógépben is mosható, ha azt gyapjú mosására állítjuk be.
Használjon puha szövetek mosására alkalmas tisztítószert, esetleg babasampont.
Kézi mosás esetén írjon le óvatos köröket a pashmina kendővel. Ha úgy érzi, eléggé ki van mosva, öntse ki a vizet, engedjen tiszta vizet és ismételje meg a folyamatot, ezúttal azonban tisztítószer nélkül. Sose próbálja a más textíliából készült termékeknél megszokott módon kicsavarni belőle a vizet. Szükség esetén a felesleges vizet csak nagyon óvatos nyomkodással távolítsa el. Ezután terítse ki a pashmina kendőt egy nedvszívó törölközőre és hajtsa teljesen szét. A törölközőt elkezdheti lassan feltekerni, hogy a felesleges vízet felszívja az anyagból.

Ezután hagyja, hogy magától megszáradjon. Soha ne szárítsa tűző napon vagy szárítógépben.

Néha megtörténhet, hogy bolyhok jelennek meg a szvetteren. Nem mindig történik meg, ám ha mégis, ez teljesen természetes – mégiscsak egy természetes gyapjúból készült termékről van szó. Ez azonban nem gond. A bolyhok pár mosás után eltűnnek. Ha azonban mégsem, nyugodtan használhatja a bolyhok eltávolítására alkalmas kis kefét.
Ami még a bolyhokat illeti – az interneten megjelentek olyan tanácsok, miszerint a szvettert érdemes éjjelre a fagyasztóba tenni. Ezt az eljárást még azonban nem teszteltük.
Száradás után a kasmírtermékeket nem ajánlatos és nem is szükséges kivasalni.

Kommentár hozzáadása

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *