Mi az a pashmina?

Szerző: Okt 23, 2012 Kategória: Alapvető információ | 1 kommentár

A pashminával kapcsolatban gyakran kerül sor félreértésekre és a piac is sajnos el van árasztva pashmina hamisítványokkal. Ezért kell rögtön az elején világosan definiálnunk.
A pashmina egy kézzel szőtt kendő, kasmírból vagy kasmír és selyem keverékéből.
A pashmina tehát önmagában, mint természetes textília, ugyanúgy, mint a pashminagyapjú, nem létezik.

Elnevezése a perzsa „pasha“, tehát gyapjú szóból ered. Hagyományuk több évezreddel ezelőtt kezdődött és ezt az elnevezés már akkor is kasmírból szőtt kendőkre használták. A becsületes kézimunka egészen a mai napig kitartott – épp ez az egyik oka a pashmina kendők viszonylag magas árának.

Másik oka pedig az anyaga, amely nagyon értékes. A kasmírgyapjút a kasmírkecskék szőrének alsó rétegének munkaigényes kifésülésével nyerik. A kasmírkecskék magas tengerszint feletti magasságok fennsíkjain élnek, főleg Kínában és Mongóliában. A kecskék szőre az szélsőséges himalájai természeti körülmények miatt elképesztő tulajdonságokkal rendelkezik. Például megvédi őket a fagypont alatti hőmérsékletben is, mely gyakran 40 fokkal nulla alá csökken. A kasmírkecskék miatt azonban nem kell aggódnia – egy kecskéből évente csak körülbelül
50-150g, pashmina kendő gyártására alkalmas, szőrt lehet kifésülni, tehát egy átlagos kendőhöz gyakran akár 5 kecskét kell kifésülni.

A nyers kasmírt ezután több lépésben dolgozzák fel. Egy tehetséges mester, aki a rostokat szövi, egy nap körülbelül 20g rostot képes előállítani. Ez azt jelenti, hogy a kendő elkészítése hozzávetőlegesen 15 nap szorgos munkát vesz igénybe.

Évente körülbelül csupán 7000 tonna kasmírgyapjú nyerhető. Az elmúlt években a kasmír ára a világpiacon egyre csak nő. A pashmina kendők hihetetlenül kényelmesek, érintésük puha,  és mint az összes kasmírtermék, a pashmina kendők is rendelkeznek hőszabályozó tuldajdonsággal – hűvösebb időben elképesztően jól melegítenek (a kasmírgyapjú 6-8-szor melegebb, mint a juhgyapjú), így Ön remekül fogja magát viselése közben érezni a melegebb tavaszi estéken vagy akár nyáron, a tengerparti sétákon.

Kézzel készülnek, kizárólag a legminőségibb anyagokból, nagyon hasznos tulajdonságokkal rendelkeznek. Mindez az árukon is meglátszik.

Internetes üzletünkben a Mahogany.hu oldalon áruk 100 euró körül kezdődik.

1 kommentár

  1. Hozzászólás

Kommentár hozzáadása

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *