Miből készül a pashmina kendő?

Szerző: Okt 23, 2012 Kategória: Gyártás | nincs kommentár

Sok ember drágának tartja a pashmina kendőket. Ez igaz is, mivel ezek a „kasmírsálak“ sokkal drágábbak, mint a más textíliákból készült sálak. Ennek okai pedig az értékes és különleges anyag, valamint a kézzel való elkészítés. A pashmina kendők kasmírrostokból készülnek.

Ezt pedig a himalájai kasmírkecskék alsó szőrrétegének kifésülésével nyerik. Az ottani kemény természeti feltételeknek köszönhetően a kecskék szőre nagyon pozitív tulajdonságokkal rendelkezik. Nem okoz nekik gondot az ottani fagyhőmérséklet, mely néha akár 40 fokkal a nulla alá esik. Szőrüket a helyi lakosok fedezték fel és épp nekik köszönhetjük a pashmina kendőket.
Már évezredekkel ezelőtt óvatosan kifésülték a kasmírkecskék ágyéktájáról a legpuhább rostokat. Egy kecskéből nagyjából 50 gramm rost nyerhető, néha akár több is, maximum
100-150 gramm.

A nyers kasmírrost átmérője kevesebb, mint 15 mikrométer. Ez azt jelenti, hogy ezek a rostok kb hatszor vékonyabbak, mint az emberi hajszál.

Manapság rengeteg „hamis“ pashmina kendő jelenik meg a piacon. Különféle szintetikus agyagból vagy más anyagból, mindenesetre nem kasmírból készülnek. Ezzel együtt nem rendelkeznek a valódi pashmina kendők tulajdonságaival, melyek közé a hihetetlen puhaság, kényelem és melegség tartozik. Napjainkban nem gond gyárilag belevarrni a termékbe egy cimkét bármilyen felirattal.

Ha a cimkén az áll, hogy „100 % kasmír“ vagy „70% kasmír, 30% pamut“ – még nem kell feltétlenül elhinnünk.

A hamis pashmina kendő indikátora többnyire a gyanúsan alacsony ár – tudatosítania kell, hogy 1 kilogramm nyers kasmír nagyjából 100 USD. Épp ezért nem kerülhet egy pashmina kendő
10-20 euroba. A valódi pashmina kendők ára többnyire 70 eurotól kezdődik.

Kommentár hozzáadása

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *