Mitől különlegesek a pashmina kendők?

Szerző: Okt 23, 2012 Kategória: Alapvető információ | nincs kommentár

Sok ember megtorpan a pashmina kendők ára láttán és a fejét csóválja. Nem tudják az okát annak, miért kerülnek ezek a kendők gyakran a „klasszikus textíliákból“ készült kendők többszörösébe.

Nálunk még mindig nincs annyira elterjedve a kasmír (és a kasmírból készült termékek), mint nyugaton. De az európaiak is fokozatosan ráéreznek az ízére.

Tehát mitől olyan különleges a pashmina kendő? Amint azt fent említettük, értékes kasmírgyapjúból készül. Ezt a természetes textíliát a nagyon magas tengerszint feletti magasságokban, főleg a himalájai területeken élő kasmírkecskék szőrének gondos kifésülésével nyerik. Az itt élő kecskék szőre nagyon minőségi a kemény természeti feltételeknek köszönhetően – pozitív tulajdonságait a helyi lakosok már évezredekkel ezelőtt észrevették és öltözéket kezdtek gyártani belőle.

A kasmírgyapjú hihetetlenül puha és vékony. Épp ezért nem automatizált gépekkel, hanem becsületes kézimunkával dolgozzák fel.

Minden egyes pashmina kendő kézzel készült, és biztosíthatom Önt, hogy nem könnyű munka.
Egy tapasztalt helybéli mesternek minimum pár nap munkájába kerül egyetlen pashmina kendő elkészítése. A kasmírtermékeket egyenesen abban az országban gyártják, ahol a kasmírt begyűjtik.
A legnagyobb és legminőségibb kasmíröltözék gyártók Nepálból származnak. Nepál háromszor nagyobb Szlovákiánál és egy, a világ legszegényebb országai közül. Az ország fekvéséből viszont legalább hasznot tudnak húzni – itt húzódik ugyanis a Himalája. A pashmina kendők és kasmíröltözékek feldolgozása és gyártása gyakran ez egyetlen megélhetési forrás számukra.

Kommentár hozzáadása

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *